
Har du inte Swish?
Du kan även stödja oss genom att ge via betalalternativen nedan
Ge via betalkort
Ge via banköverföring
Bankgiro: 5295-7842 SWEDBANK, 8327-9 (clearing) 694 157 387-2
Du kan även stödja oss genom att ge via betalalternativen nedan
Bankgiro: 5295-7842 SWEDBANK, 8327-9 (clearing) 694 157 387-2
2020/12/08
I samarbete med författaren Anna Pella delar Hugos Stiftelse ut julklappar till 100 barn som besöker sjukhus i Stockholmsområdet. Varje julklapp innehåller böckerna om Funkisfamiljen samt det nya sällskapsspelet med samma namn.
Julklappen kommer att delas ut till barn med funktionsnedsättning och deras familjer, och utdelningen ombesörjs av sjuksköterskor och barnsköterskor som möter familjerna vid mottagningsbesök eller på avdelningarna på barnsjukhus, barnhospice eller i barnhemsjukvård i samband med julhelgen.
Hugos stiftelse, som delar ut böckerna, finansierar aktiviteter och verksamheter som hjälper barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och deras familjer till bättre hälsa och ett gott och aktivt liv.
— Nu under pandemin har många av de aktiviteter som normalt sett finns till för att stötta dessa barn och deras anhöriga ställts in. Då känns det både roligt och viktigt att få vara med och erbjuda en liten förändring i vardagen, genom detta sällskapsspel och de fyra böckerna. Vi hoppas att det ska ge en fin stund under långhelgerna, när man kan spela och läsa tillsammans i familjen, säger Camilla Olsson, verksamhetsansvarig på Hugos stiftelse.
Anna Pella, författare till bokserien och skapare av spelet om Funkisfamiljen, gläds åt att förhoppningsvis kunna bidra till en mysig stund för barn med funktionsnedsättning och deras familjer, som behöver tillbringa delar av julhelgen på sjukhus.
— För oss ”funkisfamiljer” är sjukhusvistelser tyvärr inget ovanligt, och då är det bra att ha saker att göra tillsammans. Just denna jul när man dessutom bara bör umgås med sin närmaste familj, kanske spelet och mina böcker kan skapa en extra mysig stund, säger Anna Pella.
De fyra böckerna om Funkisfamiljen handlar om syskonen Mio, Vide och Tintin. Mio har en sällsynt diagnos och kan inte gå eller prata. Spelet med samma namn är inspirerat av barnböckerna för alla som vill lära sig mer om funkis- och rättighetsfrågor; ”Vad är Barnkonventionen? Hur många hjul brukar det vara på en vanlig rullstol? Kan man prata på något annat sätt än med munnen? Vad är en personlig assistent?” Precis som böckerna är spelet lämpligt från sex år och uppåt. Det är ett klassiskt familjespel för 2–6 spelare och på vägen till mål får man vara med om saker som kan hända när man är en funkisfamilj.
Läs mer om böckerna och spelet: www.funkisfamiljen.se
Veckans stipendiat i Hugos Stiftelse är Frame fotboll! Frame Fotboll spelas med en bakåtvänd rollator och är en ganska ny sport i Sverige. Under 2020 fick Täbylagets träning flytta utomhus ett tag och kunde med lite småjusteringar fortsätta som förut, tills hösten kom och allt pausades på grund av Corona. Nästa år är planen att få sporten att fortsätta växa – och kanske kommer gänget iväg på den så efterlängtade klubbresan till England som de drömmer om!
2020/11/26
Hugos Stiftelse presenterar stolt veckas stipendiat: Willefonden! De ordnar läger för familjer med barn med odiagnostiserade sjukdomar. Under 2021 är målet att 25 familjer ska kunna vara med.
– Stipendiet innebär att vi kan bjuda in fler familjer till lägret. Målet är att inspirera familjerna att umgås hela familjen tillsammans oavsett hur sjukt det sjuka barnet är. Det blir utflykt på skogsstigar med rullstolar, fläskboll, bad och mycket annat, säger Helene Cederroth som är ordförande i Willefonden.
Organisationen ordnar även föräldrahelger där man kan dela erfarenheter, och hämta stöd från andra i samma situation.
Checken räcktes över av Hugos Stiftelses representant Johanna Andersson och togs emot av Tina Cangemark, som är ledamot i Willefonden.
Stort grattis Willefonden!
2020/11/20
Veckans stipendiat i Hugos Stiftelse är Bara Vanlig som arrangerar löpargrupper för personer med funktionsvariationer. Precis som för många andra föreningar har Bara Vanlig haft ett tufft och utmanande 2020 vilket bland annat resulterade i en framskjuten terminsstart. Trots rådande omständigheter kunde Bara Vanlig ställa om verksamheten genom att Coronasäkra träningarna med att ta fram ett anpassat bildstöd samt köpa in handsprit och hålla säkert avstånd.
Utöver det kunde man även starta upp två nya löpargrupper på två nya orter i Sverige – Strängnäs och Hudiksvall.
Dessutom kunde man under året hålla i sina första utbildningar i Bara Vanlig-metoden, ett unikt arbetssätt där delaktighet, självbestämmande och alla människors lika värde står i fokus.
Pengarna från Hugos Stiftelse kommer bidra till fler uppstarter av löpargrupper så att fler människor får se och uppleva Bara Vanligs unika rörelseglädje och gemenskap. Rörelseglädje och gemenskap är för alla oavsett förmåga.
Checken överlämnades på coronasäkrat vis via videosamtal, och togs emot av verksamhetsansvarig Niclas Wennerlund som håller i checken, projektledare Malin Hägg och kommunikatörerna Kevin och Alexander Nordfors.
Stort grattis Bara Vanlig! <3
2020/11/11
Veckans stipendiat i Hugos Stiftelse är fotbollslaget AIK United! 2020 har varit ett tufft år för laget. Många av spelarna har autoimmuna sjukdomar, men är samtidigt väldigt ensamma. När träningarna inte kunde genomföras anordnade klubbens lagledare Anna Hammarström olika Coronasäkra aktiviteter utomhus, som fiskdamm och överraskningar. De körde igång med träningarna ett tag, under försiktiga former, men nu är träningarna tyvärr inställda igen på grund av Corona-läget.
När Anneli Nordström Lundqvist och Camilla Olsson från Hugos Stiftelse hälsade på en råkall tisdagskväll i oktober, träffade de bland annat Felix Hammarström som spelat i laget i åtta år. Han hade problem att hitta ett lag för funkisar, men i AIK United fanns en självklar plats för honom, och nu är de som en stor familj. Och det märks verkligen. Glädjen över att ses och att få spela fotboll tillsammans är tydlig.
AIK United fick stipendium av Hugos Stiftelse även förra året, och då användes pengarna till att hyra en buss för att åka till SM i Örebro. Laget fick en tuff start i turneringen, men lyckades vända det hela och vann SM! Stort grattis till det och till årets stipendium från Hugos Stiftelse!
2020/11/06
Årets tredje stipendiat i Hugos Stiftelse är Glädjeknuff. Glädjeknuff ger funktionsvarierade barn och ungdomar löparupplevelser i rullande form, nämligen med hjälp av en joëlette! En joëlette är en snabb enhjuling till rullstol som förs framåt av minst två löpare. Glädjeknuff finns i Stockholm, Göteborg och Skåne (Malmö/Lund) och hade stora planer på att hålla Joëlette Open här i Sverige 2020, med inbjudna gäster från både Italien och Frankrike. Planerna fick skjutas på framtiden och vi håller tummarna att det kan bli av snart. Under året har man deltagit i olika virtuella lopp, och även ordnat en joëlette -dag i Skrylle med många glada deltagare.
Det är Victor Winterglöd från Glädjeknuff som tar emot checken från Fredrik Sjögren och Camilla Olsson på Hugos Stiftelse.
Stort grattis Glädjeknuff! <3
2020/10/30
Med glädje presenterar vi årets andra stipendiat i Hugos Stiftelse, föreningen Sluta Stirra. Sluta Stirra anordnar poolpartyn, skridskoåkning, BBQ och andra roliga aktiviteter för barn som kanske inte alltid får vara med i andra sammanhang. De håller även workshops i bemötande och arbetar för att höja statusen på assistentyrket. Under 2020 har verksamheten legat mer eller mindre nere på grund av Corona, men så fort det är möjligt att träffas på ett säkert sätt är de redo att köra igång igen.
Camilla Bohlin, Filippa Bocangel och lilla Stella från Sluta Stirra tog emot checken på 25 000 kr från Fredrik Sjögren och Camilla Olsson från Hugos Stiftelse.
Stort grattis! ❤️
2020/10/26
Årets första stipendiat i Hugos Stiftelse är Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU. De arbetar för barn och ungdomars rätt att bli bemötta med respekt och att få det stöd man behöver.
Under pandemin 2020 har de också arbetat för att även barn med svåra sjukdomar och fysiska funktionsnedsättningar ska räknas som riskgrupper. Nästa år planerar de att fortsätta sitt viktiga påverkansarbete, och även utveckla nya mötesformer för att motverka ensamhet och isolering. Läs mer om RBU:s arbete på rbu.se
Maria Persdotter är förbundsordförande i RBU och den som tog emot checken på 50.000:- från Martin Wilén och Camilla Olsson från Hugos Stiftelse.
2020/10/19
En solig söndag i oktober blev ett tjugotal glada barn och ungdomar med funktionsnedsättning bjudna på en dag full av skoj i Oskarshamn. Först smarrig pizza tillsammans hela gänget, sedan en skön promenad genom stan till Sagabiografen för att se filmen Berts dagbok.
Det var Team Orkidé som ordnade den roliga dagen för barnen, med hjälp av bidrag från Hugos Stiftelse. Bernt Karlsson, som tyvärr gick bort nu i höst, hade önskat att hans vänner och bekanta skulle ge ett bidrag till Hugos Stiftelse och Glädjeruset i samband med begravningen. Pengarna skulle i sin tur användas till en aktivitet för barn och unga med funktionsnedsättning i Oskarshamn.
Hugos Stiftelses representant Johanna Andersson överräckte checken på 7500 kronor till Karin Axelson och Team Orkidé under jubel och applåder från barnen. Tacksamheten, glädjen och nyfikenheten gick inte att ta miste på – och nästa år har vi förhoppningsvis ett helt gäng nya deltagare på Glädjeruset i Oskarshamn.
Team Orkidé drivs av Karin Axelsson inom ramen för Hanåsa Aktivitetsförening. Hon berättar att syftet med Team Orkidé är att skapa en mötesplats för barn och att öka barns aktiva fritid, som ofta kan vara begränsad med tanke på barnets funktionsnedsättning. Det var hennes dotter Wilma som var en stor del i att Team Orkidé drog igång.
– Wilma föddes med en ryggmärgsskada och det har ju begränsat henne att göra olika saker. Som att idrotta till exempel. Därför vill vi göra något för att tillgodose barn med funktionsvariationer, berättar Karin.
Hon själv arbetar helt ideellt med föreningens verksamhet och säger att det är det bästa hon har gjort – det ger så mycket tillbaka.
Mer om Team Orkidé finns på instagram @teamorkide och på Facebook.
Det finns även ett radioinslag
2019/11/16
Idag var vi från Hugos Stiftelse och tränade tillsammans med Stockholm Frame fotboll i Täby. Frame Fotboll är för de som använder bakåtvänd rollator, så kallad walking frame, för att ta sig fram. Ett helt nytt sätt att spela fotboll på. Frame Fotboll utvecklades i England 2014 och i år har sporten kommit till Sverige och den första klubben som startats är Stockholm Frame Fotboll.
⚽️
Varje lördag tränar man i Täby utanför Stockholm och vi på Hugos Stiftelse har valt att stötta Stockholm Frame Fotboll med 10.375 kr så att de kan fortsätta bedriva sin fantastiska verksamhet och möjliggöra för ännu fler barn att testa på sporten.
Stort grattis Stockholm Frame Fotboll!
Följ dem gärna på Facebook och vill ni testa på att träna så maila till: framefotboll@gmail.com.
⚽️
Hugos Stiftelse har som mål att möjliggöra ett gott och aktivt liv för barn och ungdomar med funktionsnedsättning samt deras familjer. Sedan starten i juli 2018 har vi delat ut 320.000 till olika föreningar som arbetar enligt vårt syfte. Stötta gärna stiftelsen eller ansök om bidrag här.